«Людина непохитної волі» (рецензія на оповідання

"Людина непохитної волі"

(рецензія на оповідання М. Шолохова "Доля людини")

"Я бачив і бачу своє завдання як письменника в тім, щоб усім, що написав і напишу, віддати борг цьому народу-трудівникові, народу-героєві". Ці слова М. Шолохова, на мій погляд, точнейшим образом відбивають ідею одного із кращих добутків письменника, надрукованого в "Правді" в 1956 році, - оповідання "Доля людини". Як і в багатьох інших добутках, тут Шолохов звернений до проблеми національного характеру, до зображення трагічного життєвого шляху російської людини. Читаючи "Долю людини", розумієш, що оповідання написане в "полеміці" з письменниками "загубленого покоління", які вважали, що людина не може на війні зберегти "душу живу". Шолохов же вважає, що це можливо. Саме разюче в оповіданні - сполучення високої трагедійності й людяності. Війна, втрата сім'ї, втрата сина, борошна, які довелося перенести в німецькому полоні, - трагічне наповнення життя головного героя Андрія Соколова - не вбило в ньому "людини". Коли читаєш оповідання й стежиш за героєм, то усвідомлюєш, що в його образі, у його "ходіннях по борошнах" позначена доля цілого покоління. Оповідання викликає не тільки смутні, але й радісні почуття тому, що всі найтяжкі удари долі не змогли вбити його душу. І, напевно, можна сказати, що оповідання Шолохова - про подолання героєм трагізму життя, завдяки силі волі й красі людської душі. В основі сюжету оповідання лежать дійсні події. Шолоховский герой має реального прототипу, але ім'я його Шолохов так і не довідався. Зустріч письменника з героєм відбулася в 1946 році, а оповідання з'явилося 10 років через. Цьому є історичне пояснення. Очевидно, подібний добуток не міг бути написаний при житті Сталіна. І його створення стало можливим тільки після смерті "батька народів" і XX з'їзду партії. Шолохов назвав свій добуток оповіданням, але зовсім ясно, що по широті узагальнення, типізації - це добуток скоріше можна віднести до жанру епопеї. Мені здається, що це цілком правочинно, адже И. Шмельова назвав своє "Сонце мертвих" епопеєю. Тому що що таке "Доля людини", як не зображення долі народу в переломний момент? Андрій Соколов представительствует від усього народу. Його сповідь становить сюжетний центр оповідання. Що ж являє собою композиція добутку? Вона досить традиційна. Це оповідання в оповіданні. Подібне ми бачили, наприклад, в "Бабі Изергиль" Горького. Крім того, можна говоритити про дв "плани" оповідання: голосі героя й голосі автора. Справа в тому, що оповідач стає тут слухачем, у той час як центральне місце в "Долі людини" відведено оповіданню Соколова про себе. Що ж довідаємося ми про героя? Історія Андрія Соколова дозволяє осмислити окреме людське життя як життя цілого покоління, навіть цілого народу. Головний герой народився в 1900 році - значима деталь, що підказує читачеві, що пе-ред їм історія, що відбиває долі сучасників, "його життя було звичайна". Чим же займається Андрій Соколов? Тим, що Б. Пастернак називав "жизнестроительством", творенням простого людського щастя: "Так і прожив десять років і не помітив, як вони пройшли. Пройшли, начебто в сні". Тому й життєвий ідеал героя такий: "Ирина купила двох кози. Чого ще треба? Діти їдять кашу з молоком, дах над головою є, одягнені, взуті, стало бути, усе в порядку". Його подання про щастя - народній, близьке будь-якій російській людині. І в це благополуччя, щастя "уривається" війна. Саме тут шолоховский герой міняє тон розмови. Письменник "складає" історію військових митарств свого героя з ряду ярчайших епізодів: от Соколов везе снаряди для артилеристів під погрозою смерті, от він піднімається, не бажаючи вмирати лежачи, віддає разом із чоботями онучі солдатові, що бере його в полон, рятує лейтенанта, убивши того, хто хотів видати "кирпатенького парубійка" німцям, перемагає у двобої з комендантом табору, і нарешті робить втечу з полону. Стає зовсім ясно, що й у двобої Мюллером, і з німцем, що бере його в полон, рятує героя не тільки його людське достоїнство, але й достоїнство національне: "Я було з його рук і склянка взяла й закуску, але як тільки почув ці слова, - мене начебто вогнем обпалило! Думаю про себе: "Щоб я, росіянин солдат, так став пити за перемогу німецької зброї?! А дечого не хочеш, герр комендант? Один чорт мені вмирати, так провалися ти пропадом зі своєю горілкою". Імовірно, авторові важливо підкреслити, що сам себе Андрій Соколов героєм не вважає. Більше того, у ряді епізодів Шолохов відзначає, що його герой більше піклується про інших, ніж про себе. Так, наприклад, він турбується про свою сім'ю й пише додому, що "мол, усе в порядку, помаленьку воюємо", але ні слова не говорить про те, як йому на
війні важко, і навіть засуджує тих, хто "сопли по папері розмазує". Він, на відміну від платоновского гвардії капітана Олексія Іванова, прекрасно розуміє, що "цим разнесчастным бабенкам і детишкам не слаже нашого в тилу доводилося". Або коли везе артилерійські снаряди, то думає (без тіні пафосу) не про свою безпеку, а про те, що "там товариші його, може, гинуть" - от вона, "схована теплота патріотизму". Те ж саме ми бачимо й в епізоді вбивства в церкві. Крыжнев хоче зрадити свого командира. І коли Соколов усвідомлює, що "худенький, кирпатенький парубійко, і дуже собою блідий" не зможе впоратися із цим "мордатим", "товстим мерином", він вирішує "сам його кінчати". У цьому вбивстві немає нічого аморального: народна мораль допускає його, адже вбивство зроблене "за праву справу". Перед самою сценою вбивства Шолохов знову нагадує, що Андрій Соколов думає про інших, захоплюючись поводженням військового лікаря: "От що значить теперішній доктор! Він і в полоні й у сутінках свою велику справу робив". Віддаючи данину лікареві, шолоховский герой не розуміє, що справи-ет те ж саме. Сусідство епізодів убивства зрадника й непомітного подвигу військлікаря - знак майстерності письменника. Завдяки цьому ми чітко бачимо, що на сторінках оповідання зіштовхуються дві життєві позиції. Першу можна виразити словами Соколова: "Одному-те й курити, і помирати нудно". Другу - словами Крыжнева: "Своя сорочка до тіла ближче". Відбувається зіткнення ідеї національної єдності й ідеї, що ця єдність руйнує. Не менш важливий і епізод з комендантом. Саме неусвідомлене почуття власного достоїнства змушує героя надійти так, і саме так: "...хоча я и с голоду помирав, але давитися ихней подачкою не збираюся, <...> у мене є своє, російське достоїнство й гордість, і <...> у худобину вони мене не перетворили, як не намагалися". Тому в даному контексті реакція коменданта нормальна. Мимоволі пригадується повість Б. Васильєва "У списках не значився". Як Андрій Соколов змусив німців побачити в собі людини, так і Микола Плужников, що у фіналі виходить до німецьких солдатів, мимоволі змушує їх, вражених його подвигом, віддати йому честь. У чому ж джерела мужності Соколова? Насамперед у спогадах про сім'ю, дітей, про Ірину: близькі допомагали йому вижити. Адже й захищав-те він сім'ю, будинок, батьківщину. Не випадкове місце знищеної сім'ї в серце Андрія Соколова займає маленький Ванюшка, тим самим герой начебто знімає із себе почуття провини перед Іриною за те, що відіпхнув її, і перед Ванюшкой за те, що той залишився без батьків. Історія Соколова стає обвинуваченням війні, " щоскалічила, исказнившей людини". Тут відразу ж пригадується портрет головного героя оповідання, намальований Шолоховым на початку добутку: "більші темні руки", "ока, немов присипані попелом, наповнені <...> неизбывной тугою". Перед нами метафора, посилена гіперболою. Очі - відбиття душі, і ми розуміємо, що в Соколова усередині всі немов перегоріло. Тут не можна не згадати слів М. Лотмана: "Історія проходить через будинок людини, через його приватне життя, долю. Не титули, ордена або царська милість, а "самостояння Людини" перетворює його в історичну особистість".

Нікітін А. 11 кл., 227 педагогічна гімназія, 2000 р.